Tuesday, December 26, 2017

HOKKAIDO TRIP - DAY 4

 Al-pitamssss kena habiskan jugak publish entry Hokkaido ni.. 

So korang bertabah jugaklah yer.. Sila setia, kalau tak i tutup blog ni terus muahahhaha main ugut-ugut plak.. Sedih i tau, update blog takde komen hahahahaha.. macam bercakap sorang plak.. Majuk kangggggggg...

Seperti yang semua tahu, trip ke Hokkaido ni kitorang pergi berempat dengan gang blogger lain iaitu 


Kesian timberland kanan tu.. Baru day 2 kot tapak kasut half tercabut kahkahkah.. Sambil jalan kelepek-kelepek tapak kasut dia.. nasib ada makcik nampak and baik hati bagi dia getah suruh ikat bagi tak kelepek-kelepek.  Ko kena ingat jasa Auntie tu Janggggg... 

 Ejaan nama salah tu.. Tapi tak kisahlah janji sis tido dengan lena malam tu.. Eh baru perasan, aku dah tak penakut sekarang ni hahahha.. Tapi macam biasa takkan buka tv.. Sepanjang 5 malam tido hotel lain-lain tak pernah sekali aku bukak tv.. Sebab aku kan penakut.. Kang buatnye on je tv keluar muka hantu mampos lah aku hahahaha.. Time tido selimut tarik sampai half muka.. biar hidung je keluar supaya senang bernapas.. hehehe.. selimut diorang ni pulak semua bangsa tebal-tebal terus tertutup pandangan ke depan.. so amanlah aku tidur.. 

 Macam biasa sebelum bergerak ke mana-mana kita kena amik breakfast dulu.. Ahkak tak leh kalau tak makan pagi.. Kat sini makan roti je dengan kopi.

 Depan hotel bertimbun-timbun dah salji dorang sodok ke tepi menjadi bukit.

Pagi ni kita nak gi melawat pasar jap..

 Nijo Fish Market

 Pasar ni terletak di Sapporo, Hokkaido dan dah beroperasi sejak 100 tahun dahulu semenjak nelayan dari Ishikari Bay mula menjual hasil tangkapan mereka di sini.  Nijo Fish Market juga menjadi popular di kalangan pelancong sebab senang untuk dapatkan scallops dan ketam yang dijual dengan harga yang agak rendah disini.  Penduduk tempatan pun memang akan berkunjung ke sini untuk restock barang harian..

 Dried food pon banyak boleh dibeli kat sini dan senang untuk dibawa balik ke negara masing-masing..


 Eh memang geram tengok ketam besar gedabak kat sini.. Kalau stim ketam tu kita ratah macam tu je fuhhhhhh sedap ni..

 Barang yang dijual kat sini kita boleh tawar menawar..

 See siap boleh masakkan untuk kita lagi..

 Jagung ni pun popular kat Hokkaido ni.. Tapi tak berkesempatan nak cuba sebab 24jam perot penuh dengan makanan je..

 Dia bagi kita rasa ni.. Chocolate Corn kalau tak silap.. Aduii sedap pulak..

 Terus beli 4 bungkus.

Kita beli dengan Auntie ni.. Eh muka dah nak samalah.. mata sepet ni tapi kening tak mungkin sama hahahahahhaa..

 Kat sini pun ada disediakan restaurant jugak.. Kata dalam pasar kannnn.. pilih-pilih terus dia masak ;)

 Masami tunjuk ni makanan dalam tin.. Eh sebelah tu beruang huwaaaaaaa kenapa nak makan beruang.. kesiannn tauuu...

 Ni crackers anak ketam.. Kak Pilla dah rasa, sedap tapi bag tak muat nak beli semua benda so kita rasa jelah hahahah..

 Ok ni ngeri.. Nampak 2 ketul kaler coklat atas tu? tu kepala sotong kurita.. dan macam kepala budak aku tengok.. serammmm..

 Ini telur ikan salmon kalau tak silap.. Kalau silap maapkan saya hahaha

 Buah Apple ni unik sikit cerita dia.. Dijual di Nijo Fish Market ni.. Nampak yang ada tulisan jepun tu.. Kat sana diorang akan tempah apple yang ada tulisan tu sempena wedding sahaja.  Kira special lah.. 

 Ni i dah makan dah haritu.. Amboi eksyen... Dah puas merayap kat fish market jom kita naik TV tower pulak..

Dekat je Sapporo TV Tower ni dengan pasar.. tu ha je belakang Kak Pilla tu.

 Fuh camera Jocko ni hebat betul.. runcing kaki ai hehehehehe.. 

Ketinggian Sapporo TV Tower ni ialah 90.38 meter dan korang boleh tengok keindahan bandar Sapporo dari atas ni.. 

 Wow hebat Pilla dengan jacket bulus hahaha

 Duduk tepi ni pulak.. Gayat jugak sebab pintu tu senget, siap pintu macam tu.. agak-agak kalau boleh bukak lah memang sayonara.

So ni fees untuk naik ke atas..

 Eksyen lagi sekali.

 Perghhh terror Kak Pilla amik gambar..


 Jangan lepaskan peluang untuk engrave nama korang kat coins ni.. Ada bayaran tapi tak hengat plak berapa.. murah je..

 Boleh tulis apa je janji muat..

 Fuyooo bukan senang tu.. Akan kusimpan sebagai kenang-kenangan..

 Hebat sangat ni staff dia bagi kitorang naik ikut pintu rahsia.. Boleh tengok lagi clear dari atas ni sebab open air terus.. Tapi nak naik turun tangga tu macam seram sikit..

Ok dah puas tengok bandar Sapporo from TV Tower jomlah kita ke next location pulak.. Dengarnya kat sini boleh buat cookies sendiri..

 Shiroi Koibito Park Factory

Memula Kak Pilla macam tak berapa pasti apa benda yang ada kat tempat ni.. Memanglah tau kita nak buat cookies kat sini.. Tapi takkan cookies je? Nampak macam hebat tempat ni..

 Masuk je ke dalam ni rupanya dia macam Taman alam fantasi.. Masa ni terus terbayang anak-anak Kak Pilla berlari-lari main snow dalam ni.. Hahahha siannnnn..

 Lawa kannnnn...

 Murah je admission fee kat sini.

 Kena ada passport ni kalau nak naik ke atas.. Yang dalam plastik kecik tu biskut sedappp gilos.

 Dalam bangunan ni cantik.. Hiasan dia macam bangunan dulu-dulu..

 Ada banyak course ni buat biskut.. Pilih je nak amik course apa..

Coat semua kena bukak letak dalam bakul.. Pastu kena pakai topi chef tu.. heheheh.. Kebersihan no.1 ya.. kena basuh dulu tangan sebelum buat cookies.

 Setiap orang akan dapat sekeping biskut bentuk love yang plain macam tu..

 Amboi Kak Pilla jangan nak over sangat yer.. Kemain semangat nak hias cookies hehehehe

 Ok koranggggg, readyyyyyy tak nak siapkan cookies kita ni.. Mulalah memasing pening nak buat design apa ni??? Adoi nak design cookies pon semua stress hahahahah..

 Hahahah korang vote cookies sapa paling gempak?

 Ok kita biarkan dorang tolong bakar cookies kita.. Nanti dia akan pack lawa-lawa bagi kita bawak balik.. Dah selamat pun Kak Pilla bawak balik.. Dah ada kat perot Aleesya dah hahahahah..

 Kat dalam ni ada Chocolate Time Tunnel dah boleh tengok proses awal pembuatan coklat.


 Siap ada kilang yang kita boleh tengok dari kaca luar.. Bersih dan sistematik je kilang biskut dorang ni..

 Masa lalu kat lorong-lorong dalam building ni ada nampak bendera Malaysia tanah airku.. Wow bangga ahkak tau..

 Halus betul buatan cake dia.

 Baru ku tahu nak minum Hot Chocolate pon ada cup khas yer..

 Diorang kumpulkan dari pelbagai negara.. 

Katanya tempat ni ramai orang bergambar sebab tiles dia dibina dari tiles termahal.. 

Dah penat sembang, boleh lepak kat cafe dia.. Pilih je nak mana, bayar sendiri. hhahahaha.. 

 Dalam building ni semuanya cantik..

 Ada jugak kita boleh tengok dorang gentel gula-gula

 Pastu sila shopping bawak balik untuk anak yer..

Kat dalam Shiroi Koibito Park juga ada disediakan Prayer Room.



Comel je..

Puas jugaklah kitorang meround kat dalam tu.. Sebelum balik mari bergambar last..

 Masa ni dah dekat pukul 12 tengahari.. Snow turun lebat gila dah macam hujan.. Berlari-lari kitorang kesejukan..

 Ok last bergambar sebelum berlari masuk bas ;)

Perjalanan diteruskan untuk lunch pulak.

 Lunch at Taj Mahal

 Ujang muka ada sinyummmmmm... Korang tau tak budak Ujang tu langsung tak makan seafood.. Ikan pun tak!!! Kesian tau dia.. bukan tu je.. sayur pun tak makan hahahaha.. Tapi dia takut nak cakap dengan clients, kang clients cop dia mengada hahahaha.. So dia cuma cakap tak makan seafood.. So tiap kali makan dia akan dapat menu yang kebanyakannya sayur muahahahha nak gelak ke nak kesian ni?  Pastu slow-slow dia letak sayur dia kat pinggan kitorang takut nanti sayur pun tak luak, client kecik hati.. Kitorang risau gak dia kebuluran tapi nampak ok je dia.. 

So bila lunch tak sini, gila tak happy dia? hahahahhaha.. 

 Pilih Janggggg jangan tak pilihhhhh.. hahahah

 Harga dalam RM60 gitu lah.. hahahah pitam.. tapi tak pe portion besar gila.. boleh share berdua sebenarnya..

 Orang tamak memang macam ni.. Aku, Ujang and Namee amik ni sebab kitorang tamak, nak roti dan nak nasi dan nak ayam tandoori jugak dan nak kari ayam jugak.. hahahahahha.. 

Dah makan kenyang dan sedap marilah kita ke toilet ahhahahaha

 Comel sangat.. Patut semua mall dalam Malaysia pun kena ada toilet khas yang ada tempat letak baby macam ni.. Barulah mesra ibu gitu.. Sambil kita buat kerja kat toilet, anak pun boleh lah tumpang duduk mengadap kita kat dalam ni hahahahah

 Tanak bagi orang dengar bunyi-bunyian semula jadi boleh je tekan sound on tu.. nanti keluar bunyi bising macam flush tu hehehehe.. cover line skit..

 Pantang nampak cermin.

 Cantik kan view kat sini..

Ok jom kita sambung lagi.. lepas makan kitorang ada masa dalam 30 minit untuk shopping kat bawah tanah..

 Balik semula ke area hotel Richmond yang kitorang tido tu.. situ kan banyak area shopping.. nama dia ialah Tanuki Koji Underground City.

 Masa shopping tu kitorang jalan laju-laju takut lambat.. Bagi masa shopping 30 minit tak cukup yer.. hhehehehhe

 Lawa tak?

 Pastu aku dengan Ujang nampak ni.. Aku pandang ujang.. Ko nak??? laju je dia "Jommm"

 Kalau kat Jepun memang fail nak bagi duit syiling.. so biasanya aku punggah coins tu suruh cashier tu yang pilih duit tu heheheh.. 

 Memang thorbaek nie.. Kalah Hokkaido Cheese Tart kat KL sana hahahahha.. 

 Hahahha sodap Jang?

 Kalau gi Japan jangan lupa cari ABC-Mart ni jual kasut.. memang murah gila dan latest design dari Malaysia ;)

Ok settle shopping jom naik bas kita nak ke Mt. Moiwa yang paling terkenal di Sapporo, Hokkaido.

 Snow tebal dan bila malam sejuk dia lain macam..

Masa nak menuju ke dalam ni aku jalan depan.. Tetiba dengar bunyi berdentum, terus toleh belakang.. Rupanya Mr Jocko kita jatuh gedebuk kat jalan... Sambil peluk camera dia.. Tekojut den.. Fuh nasib dia pandai, jatuh sambil peluk camera dia.. puluh ribu kottttt camera hahahah.. cuakkk.

 Masa ni dah agak letih.. Muka pun macam tak siap dah tu hahahah.. Tapi nak tengok scenery dari Mt. Moiwa tu so mari kita naik..

 Harga ticket.

 Jangan hilang yer ticket ni kecik je.. sebab dia akan punch setiap kali kita bertukar ropeway tu..

 Gitu dia ada transit gitu.. Hari yang kitorang naik tu weather kat puncak -5c tapi aku rasa lebih sejuk dari tu kot.. 


 Begemerlapan lampu neon dimalam hari.. Wow berpujangga pulak dah.. Lawa gila kot bandar Sapporo waktu malam dari puncak Mt. Moiwa ni..

 Siap ada kunci ya... kau kunci cintaku di puncak Mt. Moiwa gittewww..

 Eh sejuk nak mampos ya atas ni..

 Thanks Jocko tolong snap gambar ai yang jelita kat sini.. Semua orang akan amik gambar kat sini, ahkak pun ikut jelah orang.. Patutlah orang snap gambar kat sini, hasil dia mengkagumkan.. 

Lepas tu i cannot tahan.. terlalu sejuk stok hingus meleleh, pipi kebas, bibir rasa tebal je hahaha.. Terus lari masuk dalam..

Malam tu kitorang dinner kat New Ottani Inn Sapporo

 Besar nau meja ni.. 

 Macam biasa.. Japanese food lagi.. Ahkak ok je tak pernah muak pun makan ni.. Sedap kot soup-soup panas mcm ni.. I eksyen ok, makan nasi dengan chopstick.. Sampai sekarang tau.. berbulu je Peej ngan Elly makan fried rice kat Dolly aritu pakai chopstick heheheh..

 dessert ni sodappp nak mampuih.

Ok korang yang membaca pun letih kannn.. Perjalanan harini sangatlah best tapi agak meletihkan.. Nak tercabut kaki Kak Pilla.. 

Malam tu check in kat ANA Crown Plaza Hotel Sapporo




 Fuhhh besar gila bilik dia... Dahlah toilet semua lawa gila.. Silang kaki jap kat sofa hahahha..



 toilet bowl seperate kat bilik lain..

Datang Japan jangan lupa bawak international charger.. Sebab dia guna plug mata dua.

Kemain plug vitagen hahahahah.. banyak jasa dia tauuu..



 Ini jelah kerja Kak Pilla tiap malam.. Charge segala gadget.. Tempat sejuk battery cepat habis.. make sure korang bawak power bank jugak tau..

Yeay berjaya jugak beli untuk Pak Radie :)

Good nite you alls..


Love, 
Filla.

12 comments:

Iela Fazielah said...

pilla..best... ila nak gi hokkaido bln 2 nt..best la bc pasal hokkaido ni..ila tgh tgk budged mknn n tempat nak msk semua tu.... filla citer sikit pasal persiapan pergi ye dari segi pakaian dll... oh ye..jam gshock tu bape hrga??serius cun!

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Pehhh.. Tak bleh byg mcm mn Pilla siapkan entry ni, huhu.

Ujang9897 said...

oi!! banyak kutuk nampak ! hahahha..

fdakassim said...

salam kak pilla, activiti ni kalau bergerak by train & ada kids sempat ke nak cover 1 hari...

Jan@Afzan said...

seronoknya kak pilla.....ngada kan kak pilla, makan nasi pakai chopstick...hhehe

Filla said...

Kena pakai thermal or long john, saya bli kat uniqlo je pon ok dah.. jam gshock murah gila sila beli!!!
Nanti ada masa saya citer ya

Filla said...

Hahah tabahkan?

Filla said...

Hokkaido x de train rasanya utk ke tempat2 yg kak filla pegi, so mmg kena amik travel agency yg blh bawa u all jelajah hokkaido

Filla said...

Hahah best pakai chopstick

Filla said...

Hahaha sesi balas dendam

Anonymous said...

Best nyerr ur story. Berjaya buatkan i tergoda nk gi hokkaido. Now i tgh survey2 tiket...contemplating nk tgk sakura or snow..hmm

Filla said...

Kalau nak ke negara ada snow cantik, hokkaido lah tempatnya ;)